Користь від вживання авокадо
Наповнені вітамінами, мінералами та жирними кислотами, авокадо – відмінний вибір для розширення Вашого раціону. Кремові, смачні та універсальні, авокадо може сприяти контролю рівня цукру в крові.
Авокадо наповнені поживними речовинами
Авокадо багаті стеролами, сполуками, які знижують рівень холестерину.
- Вони також насичені вітамінами та мінералами, включаючи вітамін Е, магній, вітамін C, фолієву кислоту та цинк. Грам за грамом вони надають більше калію, ніж банани!
- Вони наповнені корисними жирами.
- Навпаки, на відміну від практично всіх інших фруктів (так, авокадо – це фрукти), ці багаті, кремові смаколики насичені жирами – цілими 25-30 грамами кожен.
- Оскільки жири не впливають на рівень цукру в крові, авокадо чудово підходять для дієти з низьким глікемічним навантаженням (ГН), якщо Ви їх споживаєте з уміркуванням.
Але може виникнути питання: а що ж з усім цим жиром?
Тут є порятунок: більшість з них – мононенасичені жири, ті самі корисні для серця, що і в оливковому маслі.
- Дослідження вказують на те, що дієти, багаті цим типом жирів, можуть допомогти утримувати рівень цукру в крові під контролем.
- Додайте трошки авокадо до сендвіча або будь-чого іншого з хлібом чи вуглеводами, і жир уповільнить перетравлення їжі, полегшуючи тиск на рівень цукру в крові. Це не насичені жири…
- На відміну від насичених жирів у маслі та м’ясі, мононенасичені жири не підвищують інсуліновий опір; інсуліновий опір – це стан, що робить контроль рівня цукру в крові складнішим. Фактично добрі жири в авокадо (а також в оливковому маслі та горіхах) можуть навіть зворотити інсуліновий опір, допомагаючи Вашому органі врегулювати рівень цукру в крові.
- Авокадо також містять більше розчинного волокна (яке стабілізує рівень цукру та знижує холестерин) та білка, ніж будь-який інший фрукт.
Зрозуміло, разом з жирами йдуть калорії, тому не варто починати їсти авокадо без обмежень – хоча Ви, напевно, і так не зробите, оскільки трошки авокадо вистачить на довгий час.
Вибір авокадо
Щоб вибрати саме правильне авокадо, спробуйте це: тримайте авокадо в руці і легко натискайте на нього, потім перевертайте на інший бік і знову натискайте. Якщо воно дещо вгинається, але тиск не залишає стійкий вм’ятини (ознака того, що воно переспіло), його можна їсти.
Ідеї для страв з авокадо
- Гуакамоле – класична страва з авокадо. Додайте трошки каррі для індійського смаку; гарячий бобовий соус чи орієнтальний чилі-пасту для азійського впливу; або базилік, сушені помідори, пармезан та кедрові горішки для смаку Італії.
- Розтерти трошки авокадо і використовуйте його як поширення на сендвічах (зроблених з цільнозернового хліба, звісно), бейглів або англійських вареників, щоб знизити ГН Вашого сніданку чи обіду.
- Додайте шматочки авокадо до бокового салату, щоб знизити ГН страви. Додавання їх до салатів також підвищує здатність Вашого організму поглиблювати корисні каротиноїди, такі як бета-каротин, в листяних зелених.
Розумні заміни
Замість сиру у Вашому сендвічі додайте шматочок авокадо. Ви обміняєте корисні жири на погані. Замість сиру як перекус, оберіть шматочок спілого авокадо, политого лимонним соком.