Їжа, яка шкодить та їжа, яка лікує — кардіоваскулярні захворювання

0
Їжа, яка шкодить та їжа, яка лікує

Діета та серцево-судинне здоров’я часто йдуть пліч-о-пліч. Наступна інформація розкриває міцну взаємозв’язок між ними та пропонує способи збереження дієти, корисної для серця.

          Слово про холестерин

Ексцесивний холестерин, що циркулює в крові, є основним чинником у виникненні атеросклерозу. Найчастіше високий рівень холестерину викликаний дією дії дієти, відсутністю фізичної активності та іншими звичками способу життя.

  • Для більшості людей помірно піднятий рівень холестерину можна знизити, перейшовши на дієту, в якій менше 30 відсотків (але краще 20 відсотків) калорій отримується від жирів, головним чином одновалентних та багатовалентних видів, що містяться в рослинних оліях, рибі, горіхах та насінні.
  • Лікарі традиційно радять використовувати маргарин, особливо той, що виготовлений із кукурудзяним, гірчичним та іншими ненасиченими жирами, замість масла.
  • Трансжирні кислоти в затверділому маргарині можуть підвищити рівень  холестерину навіть більше, ніж насичений жир, що міститься в маслі.
  • М’який маргарин із негідрогенізованих жирів, ймовірно, є кращим вибором. Кілька таких брендів тепер доступні.

          Чи допомагають добавки?

Хоча спостережні дослідження вказують на те, що антиоксиданти з їжі відіграють захисну роль у відношенні до кардіоваскулярних захворювань, дослідження, що використовують добавки, виявилися розчаровуючими.

  • Жодне дослідження не виявило значущих користей від щоденного прийому вітаміну Е, бета-каротину та вітаміну С у людей із високим ризиком. І відносини між вітаміном Е та запобіганням серцевих захворювань все ще не вирішені.
  • Деякі дослідження навіть показують, що добавки антиоксидантів можуть зменшити ефективність засобів для зниження холестерину типу «статин».

Деякі дослідники  визначили ексцесивне залізо як інший фактор дієти, який може завдати шкоди серцю та кровоносним судинам. Хоча було вже відомо, що ексцесивне залізо завдає шкоди серцю, печінці та іншим важливим органам, це було вперше, коли рівні заліза в області високого нормального були пов’язані з серйозним ризиком для здоров’я. Це підкреслює давні поради не приймати жодних добавок без консультації з лікарем.

          Чи Ви знали?

Двадцять п’ять відсотків людей, які помирають від кардіоваскулярних захворювань, не мають високого кров’яного тиску або високого рівня LDL холестерину; вони не курять і не мають надмірної ваги. Високий рівень гомоцистеїну в крові може бути провиноватим.

  • Гомоцистеїн — це амінокислота, відома своєю здатністю пошкоджувати стінки артерії, коли її концентрація в крові досягає високого рівня.

           Споживайте багато

  • Свіжих фруктів і овочів, їжі, багатої вітаміном C, бета-каротином та іншими антиоксидантними поживними речовинами.
  • Рибу.
  • Сою білок.
  • Яблука, вівсяни крупи та інші продукти, багаті розчинною волокнистою їжею.
  • Хліб і крупи з цілого зерна.
  • Горіхи.

            Обмежте

  • Насичені жири в жирних м’ясах, шкірці курки, молочних продуктах з високим вмістом жиру, кокосовому маслі та свинячому салі.
  • Яйця, коров’яче молоко, органічні продукти та інші продукти з високим вмістом холестерину.
  • Жири, особливо насичені.
  • Трансжирні кислоти, які містяться в частково гідрогенізованому маргарині та топленнях, оброблених продуктах із частково гідрогенізованими жирами та випічці.

            Уникайте

  • Ексцесивного вживання алкоголю.
  • Використання тютюну будь-якою формою.
  • Солоні продукти (якщо у Вас гіпертонія).

Дотримуйтесь цих порад та способів збереження дієти, корисної для серця.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *