Корисні властивості для Вашого тіла, пов’язані з брюсельською капустою
Брюсельська капуста багата на ряд корисних речовин і є джерелом білка, заліза та калію.
Ось деякі з корисних властивостей брюсельської капусти та поради, як отримати максимум користі від неї, правильно її готуючи.
Корисні властивості, пов’язані з брюсельською капустою
Брюсельська капуста схожа на маленькі капустяни і має багато з тих самих корисних властивостей. Як і брокколі, капуста та інші капустяні овочі, вона містить речовини, які, здається, захищають від раку.
- Також вона дуже багата вітаміном С; 250 грамів (одна чаша) вареної брюсельської капусти містить 99 міліграм, більше 100 відсотків дорослого рекомендованого щоденного споживання (RDA); вона також надає 20 відсотків або більше фолієвої кислоти, більше 10 відсотків щоденних потреб в залізі та здорову кількість бета-каротину. Порція вагою 200-250 грам (одна чаша) має приблизно 61 калорію, майже третина яких походить від білка
- .Подавання брюсельської капусти з невеликою кількістю сиру, рису або іншого зерна додає комплементарні амінокислоти для створення повноцінного білка.
Фактор раку
У брюсельської капусти велика кількість біофлавоноїдів і індолів, рослинних речовин, які захищають від раку кількома способами.
- Біофлавоноїди мають антиоксидантний ефект, який допомагає запобігти клітинному пошкодженню та мутаціям, викликаним нестабільними молекулами, що вивільняються, коли організм використовує кисень.
- Біофлавоноїди, разом із індолами та, можливо, іншими рослинними речовинами, інгібують гормони, які сприяють росту пухлин. Індоли особливо активні проти естерогену, гормону, який стимулює ріст деяких раків грудей. Інші дослідження свідчать, що біофлавоноїди та індоли можуть захищати від раку простати та матки. Навіть якщо виникає рак, ці рослинні речовини можуть уповільнити ріст пухлини та поширення хвороби.
Як обирати капусту?
При покупці свіжої брюсельської капусти вибирайте маленькі яскраво-зелені з тісною упаковкою листя. Ті, що втратили свій прайм, матимуть плями жовтого кольору, неприємний смак сірководню та гіркий смак.
- Заморожена брюсельська капуста зберігає більшість своїх поживних речовин та смаку.
- Капусту можна варити або парити; щоб вони рівномірно готувалися, зробіть невеликий розріз в їх основі. При варінні використовуйте 250 мілілітрів (одна чаша) води на кожні 250 грам (одна чаша) капусти. Принесіть її до стрімкого кипіння, додайте капусту і готуйте відкрито до того часу, поки вони не будуть хрусткими.
- Переварювання знищує вітамін С і призводить до гіркоти в смаку капусти. При паровій обробці відкрийте пароварку протягом кількох секунд кожні дві або три хвилини, щоб уникнути накопичення сірководень.
Загалом, брюсельська капуста – це корисний додаток до будь-якого обіду. Тримайте ці поради на увазі та готуйте її правильно для найкращих результатів.