Факти про вітаміни, які Вам може бути невідомо
Вітамінні добавки не є заміною здорового, збалансованого харчування. Ми знаємо, що нам їх потрібно в раціоні, але не кожен розуміє, як вітаміни сприяють збереженню нашого здоров’я і чи отримуємо ми достатньо з їжі, яку ми споживаємо.
Знайомтесь з вітамінами та їх джерелами
Вітаміни класифікуються в залежності від того, як вони всмоктуються та зберігаються в організмі, а саме розчинні у жирах або розчинні у воді. Тому певні типи їжі рекомендується споживати частіше, ніж інші кожен день.
Вітаміни, розчинні у жирах: вітаміни A, D, E та K розчинні лише у жирах. Організм може зберігати вітаміни, розчинні у жирах, в печінці та жирових тканинах.
- Вітамін A необхідний для підтримки здоров’я шкіри та очей. Він ключовий для функціонування імунної системи, утримання та зростання зубів, нігтів, кісток та волосся, а також діє як антиоксидант. Вітамін A працює в парі з вітамінами C та E та міститься в риб’ячих оліях разом із вітаміном D. Джерелами вітаміну A є яйця, молочні продукти, м’ясо, таке як печінка та нирки.
- Вітамін D необхідний для формування міцних зубів і кісток та для обміну кальцію і фосфору. Як і вітамін A, він природно міститься в риб’ячих оліях. Яйця та молочні продукти є хорошими джерелами вітаміну D. Наш організм також виробляє вітамін D при природному випромінюванні сонця протягом 15-30 хвилин.
- Вітамін E є антиоксидантом і необхідний для обміну поліненасиченими жирними кислотами та функціонування імунної системи. Він взаємодіє з селеном та вітаміном A, але не повинен прийматися разом з неорганічним залізом. Вітамін E міститься в горіхах та насінні.
- Вітамін K необхідний для нормального згортання крові. Зелені овочі, яйця та молочні продукти, м’ясо печінки та нирки – це хороші джерела вітаміну. Оскільки він взаємодіє з згортанням крові, вітамін K може нейтралізувати ефекти варфарину, препарату для розрідження крові.
Вітаміни, розчинні у воді: вітамін C та вітаміни групи В розчинні у воді. Оскільки більшість зайвих водорозчинних вітамінів виводиться з сечею, їжа, яка містить ці вітаміни, повинна споживатися частіше.
- Вітамін C є антиоксидантом, який також сприяє здоров’ю зубів і ясен, правильному функціонуванню імунної системи та виробленню колагену. Він працює разом із вітаміном E та покращує всмоктування заліза та ефективність B-12, фолієвої кислоти та B-6. Вітамін C міститься в таких фруктах, як ківі, цитрусові та помідори, а також в червоних та помаранчевих овочах.
Вітаміни групи В – це сім’я вітамінів, до якої входять вітаміни B1, B2, B6 і B12, які взаємодіють один з одним.
- B1 (Тіамін) вивільняє енергію з вуглеводів. Це необхідно для доброї координації м’язів, вироблення енергії, апетиту, травлення та діяльності нервів. Джерелами цього вітаміну є горіхи та насіння, бобові, хліб із зерен та крупи, а також м’ясо, таке як свинина, нирки та печінка.
- B2 (Рибофлавін) вивільняє енергію з білка, жиру та вуглеводів, а також сприяє здоров’ю шкіри та очей. Цей вітамін міститься у тих самих продуктах, що і B1, а також у морепродуктах та зелених овочах.
- B3 (Ніацин) вивільняє енергію з білка, жиру та вуглеводів, а також бере участь у виробництві холестерину.
- B6 (Піридоксин) розкладає білок і допомагає утворювати червоні кров’яні клітини. Він також бере участь у метаболізмі поліненасичених жирних кислот. Добрі джерела B6 – м’ясо, зелені овочі, горіхи та насіння, хліб із зерен та крупи.
- B12 (Ціанокобаламін або Кобаламін) допомагає утворювати червоні кров’яні клітини, нервові клітини, генетичний матеріал і розкладає вуглеводи та жири. B12 міститься в м’ясі, морепродуктах, яйцях та молочних продуктах. Оскільки вітамін B12 знаходиться тільки в продуктах тваринного походження, вегани можуть отримати його лише у вигляді добавки або в молочних продуктах.
Про-вітаміни – це речовини, які організм може перетворювати на вітаміни.
- До прикладів належить бета-каротин, передкурсор вітаміну A, а також тип стероїду в шкірі, який після впливу ультрафіолетових променів сонця використовується організмом для вироблення вітаміну D.
Хоча було виявлено лише 13 вітамінів, які є необхідними для здоров’я, інші схожі на вітаміни речовини, такі як біофлавоноїди, також були ідентифіковані.
Деякі з них, здається, є необхідними для здоров’я, але для них ще не встановлені рекомендовані денні норми, (RDA). Дослідники вважають, що, ймовірно, існує багато інших речовин, які можуть оптимізувати здоров’я і входять до категорії вітамінів, тому вони радять споживати різноманітні продукти для забезпечення повноцінного харчування.
Більше не завжди означає краще, коли мова йде про вітаміни та мінерали. Наприклад, через те, що вони не виводяться так само, як водорозчинні вітаміни, ті, що розчинні у жирах, зберігаються в наших організмах, тому занадто багато може завдати шкоди. Нам потрібно лише дуже маленькі кількості вітамінів кожен день, зазвичай кілька міліграм або навіть частки міліграма.
Деякі вітаміни можуть не взаємодіяти з призначеними ліками.
Важливо звертатися до аптекаря чи лікаря, особливо якщо Ви приймаєте ліки, перш ніж почати вживати вітамінні добавки або розглядати їх використання.