Ягоди – це весела і смачна можливість додати більше поживи в Ваш раціон. Насолоджуйтеся у десерті, соусі, салаті або просто в одиночку – ягоди легко полюбити!

          Чому їсти ягоди?

Ягоди – це маленькі поживні кульки, сповнені корисних сполук, включаючи фолієву кислоту, волокно та фітохімікати. Ці поживні речовини можуть допомогти покращити пам’ять та зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань і раку.

          Що в них міститься?

Антоціаніни: Ці природні рослинні пігменти в ягодах діють як потужні антиоксиданти, які очищають організм від шкідливих вільних радикалів, запобігаючи їм завдаючи шкоду Вашому тілу.

Елагінова кислота: Вважається, що елагінова кислота ефективно нейтралізує канцерогенні речовини. Особливо хорошими джерелами цього сполука є ожина, малина і полуниця.

Кемпферол: Флавоноїд, який міститься в ягодах, кемпферол, вважається, що деактивує канцерогени. Кемпферол також може допомогти знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності («поганий» холестерин).

Кверцетин: Цей добре вивчений флавоноїд вважається корисним у багатьох аспектах, включаючи здатність захищати від серцево-судинних захворювань, раку і, можливо, катаракти. Він також може полегшити симптоми алергії та астми.

Таніни: Таніни, також відомі як проантоціаніди, в клюкві можуть запобігти прикріпленню бактерій до сечового міхура. Як це відбувається, наразі вивчається. Ожина також багата на таніни.

Вітамін C: Поміж інших функцій, цей важливий вітамін допомагає зміцнити імунну систему та захищати з’єднувальну тканину. Полуниця і клюква є хорошими джерелами вітаміну C.

          Максимізація користі

Приготування не здається знищувати елагінову кислоту в ягодах. Однак воно знищить деяку кількість фолієвої кислоти та вітаміну C.

          Додайте більше в свій раціон

Робіть так, як роблять італійці:

  • перемішуйте полуниці в ароматних рисових стравах, таких як плов або ризотто. Додайте нарізані полуниці прямо перед подачею. Зробіть свій власний клюквовий соус та використовуйте його замість джему. Додайте ягоди до зелених салатів.
  • Або зробіть салат із всіх ягід і заправте його лимонним вінегретом. Додайте свіжі або заморожені клюкви до супів та рагу.
  • Приготуйте швидкий десерт “піца”. Розподіліть підсолене рікотта сиру на борошняному тортилья, вилийте ягоди сверху і запекти в духовці при 200°C протягом 10 хвилин – лише доки вони розігріються.
  • Використовуйте ягоди як основу для гострих сальси, чатні або пікантних соусів.

           Корисні поради

Дослідження показують, що черешні допомагають запобігти та навіть зворотному розвитку вікових порушень пам’яті. Хоча конкретна речовина у черешнях ще не була ідентифікована, вчені припускають, що загальна антиоксидантна потужність фрукта захищає клітини мозку від шкоди вільних радикалів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *