Чому їсти яблука?
“Яблуко на день відганяє лікаря” може бути правдивим після всього. Від кислого до солодкого, є кілька смачних та корисних сортів, з яких можна вибрати – додайте більше яблук до свого раціону вже сьогодні.
Чому їсти яблука?
Яблука наповнені багатьма корисними речовинами, такими як пектин, вітамін C та численні фітохімікати, які можуть допомогти запобігти хворобам серця та деяким видам раку. Ці поживні речовини також можуть полегшити симптоми алергій та астми.
- Що в них є Антоціаніни: природні барвники їжі, антоціаніни, мають антиоксидантну активність, яка може захищати від канцерогенів. Вони також можуть знижувати рівень LDL (“поганого”) холестерину та запобігати утворенню згортків крові.
- Глутатіон: цей антиоксидант може мати протиракові властивості та підвищити здатність імунітету боротися з інфекціями.
- Пектин: тип розчинної волокнистої речовини, яка допомагає знижувати шкідливий холестерин LDL, пектин у яблучному пюре також допомагає контролювати прояви поносу. Одне непочищене яблуко містить майже чотири грами дієтичного волокна. Майже половина цього волокна – це корисний для серця пектин.
- Фенольні кислоти: у яблуках містяться кафейна, хлорогенова, елагінова та ферулова кислоти та інші види фенольних сполук, які можуть допомагати боротися з раком.
- Кверцетин: флавоноїд, пов’язаний із зменшенням ризику розвитку раку, також може допомагати запобігти катаракті та зменшити симптоми, пов’язані з захворюваннями дихальних шляхів.
- Рутин: це флавоноїд, який співпрацює з вітаміном C для підтримки здоров’я кровоносних судин.
Максимізація користі
Для вітаміну C та глутатіону варто їсти яблука сирими, оскільки ці поживні речовини зменшуються під впливом тепла.
- Для пектину найкраще готувати яблука, оскільки пектин вивільняється, коли стінки клітин яблук стають м’якими під час готування.
- Для нерозчинного волокна та антоціанінів, які містяться в шкірці яблук, використовуйте непочищені яблука (купуйте органічні яблука, якщо Ви турбуєтеся про пестициди).
Корисні поради
Ви можете легше дихати, якщо їсте багато яблук.
- Останні дослідження пов’язали споживання яблук з зменшеним ризиком виникнення легеневого раку.
- Дослідники виокремили кверцетин, потужний флавоноїд, як можливий джерело протиракового ефекту – хоча фенольні кислоти та вітамін C, які містяться в яблуках, також можуть захищати легені.
Додайте більше яблук до Вашого раціону
- Покладіть яблучне пюре на верхній стороні блинів, вафель чи морозива замість сиропу. Додайте нарізані яблука до сніданкової овсянки або інших каш.
- Яблучне пюре робить дивовижно кремовий сорбет. Просто заморозьте улюблене яблучне пюре в морозивниці.
- Замініть нарізані сушені яблука на розсипчасті вироби з розсипанням. Видаліть серцевину з яблук і тонко нарізайте їх поперек. Використовуйте ці свіжі, хрусткі кружечки в сендвічах.
- Посипте нарізані яблука сверху домашньої сирної піци.
Готуйте яблучне пюре вдома
Домашнє яблучне пюре неймовірно просто та швидко приготовити.
- Варіть шматочки яблука з трошки води чи соку на слабкому вогні. За приблизно 15 хвилин ви отримаєте яблучне пюре.
- Деякі види яблук самі розпадуться до пюре, інші більш міцні і потребують трошки розтертя за допомогою картопельного толку чи виделки.