8 важливих мікроелементів
Різноманітна та збалансована дієта забезпечує всі необхідні мінерали, які Вам потрібні. Тільки слідові кількості деяких мінералів є обов’язковими.
Ось 8 важливих мікроелементів, які повинні бути включені до Вашої дієти.
1. Хром
Інсулін та хром, здається, діють разом для метаболізму глюкози, основного палива організму.
- Дріжджі пивоварені високі на хром; інші джерела включають зародки пшениці, вироби з повного зерна, печінку, сир, курку, гриби, горошок і меласу.
2. Мідь
Мідь необхідна для виробництва червоних кров’яних клітин, шкірного пігменту, з’єднувальних тканин і нервових волокон; вона також стимулює поглиблення заліза.
- Відсутність міді призводить до анемії, розкладу м’язів серця, нерухомих судин, різних дефектів скелета та інших.
- Печінка є найбагатшим джерелом міді.
- Використання мідних каструль без покриття може призвести до токсичності міді (зайва мідь може викликати важку хворобу печінки та погіршення розумових здібностей).
3. Йод
Цей мінерал необхідний для виробництва тиреоїдних гормонів.
- Нехватка йоду може призвести до збільшення щитоподібної залози, або зобу; важкі випадки можуть призвести до гіпотиреозу.
- Крім того, дитина, народжена в жінки з дефіцитом йоду, може розвивати кретинізм, руйнівний тип психічної відсталості.
- Морепродукти, кельп і овочі, вирощені на ґрунті з високим вмістом йоду, є хорошими джерелами мінералу.
- Йодизована сіль рекомендується в областях, де ґрунт містить мало йоду.
4. Залізо
75 відсотків заліза в організмі знаходиться в гемоглобіні, пігменті червоних кров’яних клітин, який переносить кисень.
- Залізодефіцитна анемія є найпоширенішим харчовим дефіцитом у розвинених країнах.
- Споживання заліза разом з вітаміном C або м’ясом підвищує його всмоктування.
- Найбільше ймовірно розвинути дефіцит заліза у підлітків, жінок з менструацією, вагітних жінок, дітей дошкільного віку, деяких спортсменів та людей з обмеженими дієтами.
5. Селен
Важливий антиоксидант, селен взаємодіє з вітаміном E для запобігання утворенню вільних радикалів, які виникають під час обміну кисню, від пошкодження жиру та інших тканин.
- Дослідження досліджує роль селену в зниженні ризику раку легень, передміхурової залози, шлунка та ободової кишки.
- Продукти, багаті на селен, включають горіхи, морепродукти, деякі м’ясо та риба, продукти з повного зерна, вівсянка та бурний рис.
6. Цинк
Цинк необхідний для деяких метаболічних процесів, нормального зростання та статевого розвитку, а також правильної роботи імунної системи. Його також потрібно для виробництва генетичних матеріалів та правильного загоєння ран.
- Дефіцит призводить до збільшеної схильності до інфекцій, втоми, втрати апетиту, випадіння волосся та порушень смакових властивостей.
- Цинк міститься в багатьох продуктах; серед хороших джерел – яловичина та інше м’ясо, устриці та інші морепродукти, яйця, молоко, йогурт, зародки пшениці та горіхи.
- Фітати в продуктах з повного зерна та інших рослинних продуктах, однак, зв’язуються з цинком і запобігають його всмоктуванню.
- З цієї причини вегетаріанцям може знадобитися значно більше цинку, ніж не-вегетаріанцям.
7. Калій
Разом з натрієм калій допомагає регулювати водний баланс організму. Калій важливий для передачі імпульсів нервової системи, правильної роботи м’язів та підтримання нормального артеріального тиску.
- Більшість рослинних продуктів вносять різні кількості калію; багаті джерела включають сушені фрукти, банани, помідори, цитрусові, авокадо, картоплю, молоко та дині.
8. Натрій
Натрій в основному відповідає за визначення загального об’єму води в організмі.
- Як і натрій, іони натрію допомагають регулювати нерви та м’язи.
- Ці два електроліта підтримують рівновагу рідин всередині та поза клітинами тіла.
- Натрій підтримує кислотно-лужний баланс, передає імпульси нервової системи та допомагає скороченню м’язів.
- Зайва сіль пов’язана з високим артеріальним тиском; вона також може призводити до набряків щиколіток і пальців та інших ознак накопичення рідин в організмі.
Ці слідові мінерали відіграють важливу роль і сприяють Вашому загальному здоров’ю. Тримайте цей довідник на увазі та уникайте дефіциту мінералів, споживаючи продукти, які містять ці мікроелементи.